Daglicht en kunstlicht

 

Onder daglicht verstaan we direct licht van de zon, maar ook indirect zonlicht  dat via de atmosfeer en de wolken diffuus de aarde bereikt. 

Kunstlicht ontstaat door het omzetten van (elektrische) energie in zichtbaar licht, b.v. gloeilamp of fluorescentielamp. Er zijn grote verschillen in gebruik en toepassing van kunstlicht en daglicht.

Bij kunstlicht heeft  de hoeveelheid licht en kleur meestal een statisch karakter ;  de kleurkwaliteit wordt vaak minder en niet alle kleuren worden goed weergegeven, zoals bij de meeste spaarlampen. Kunstlicht wordt vaak horizontaal geplaatst in of aan het plafond via een  meestal klein, helder oppervlak waardoor vooraf beter bepaald kan worden wat het effect ervan op een ruimte zal zijn.

Daglicht
is dynamisch en heeft een grote variatie in kleur en hoeveelheid en een zeer goede kleurkwaliteit.  Daglicht treedt een ruimte meestal binnen via verticale gevelopeningen, de hoeveelheid en het soort licht is afhankelijk van de positie en de afmetingen van de ramen. In huis moet  conform het Bouwbesluit sprake zijn van voldoende daglichttoetreding

Daglicht blijkt belangrijk voor het menselijk functioneren en de gezondheid van mensen in het algemeen.