Gezondheidszorg

 

De patiënt heeft recht op een alerte verzorging.
Een ziekenhuis of verpleeginrichting is per definitie een 24-uurs bedrijf. Staf en personeel moeten 24 uur per dag, 7 dagen in de week in staat zijn een hoge kwaliteit van zorg te leveren. Ook gedurende de nachtelijke uren wanneer een mens normaliter van zijn nachtrust geniet. 

 

Verplegend personeel
Het werken in een volcontinue ploegendienst zoals noodzakelijk is in ziekenhuizen en verpleeginrichtingen, is fysiek belastend voor artsen en verpleegkundigen. Het heeft een niet te onderschatten effect op hun lichamelijk en geestelijk welzijn. Statistisch gezien leven mensen die veel in ploegendiensten gewerkt hebben zelfs korter dan gemiddeld. Ploegendienst medewerkers hebben vaak last van verschijnselen, analoog aan die van jetlag. Concentratieverlies,hoofdpijn, zelfs migraine en andere effecten die veroorzaakt worden door het gebrek aan slaap of het verstoren van het slaap-waakritme komen voor. Slaperigheid kan leiden tot een gebrek aan alertheid waardoor het niet ondenkbaar is dat hierdoor fouten kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld bij de dosering of het toedienen van medicatie. Met goede aangepast, dynamische verlichting kan het dag/nacht ritme van medewerkers in ploegendiensten worden aangepast aan de gewenste situatie, waardoor het risico van het maken van fouten sterk wordt verminderd.

 

De patiënt
De laatste jaren groeit het begrip dat het welzijn van patiënten die door een gedwongen lange opname het buitenlicht moeten missen positief kan worden beïnvloed met aangepaste verlichting. Verlichting die het natuurlijke ritme van intensiteit en kleurtemperatuur van het daglicht zo goed mogelijk volgt. Een beter welbevinden van patiënten kan leiden tot een sneller herstel en daarmee een significante besparing van kosten in de zorg. MediluX is in staat verlichting in patiëntenkamers te realiseren die inspeelt op het optimaliseren van het welzijn van de verzorgde patiënt.